Tuesday, March 10, 2009

Ćevapi, nameštaj i tornado

Nedelja jutro, vreme odvratno, kišno i tmurno. Odlučili smo se da kupimo novi nameštaj, jer iz "govanceta" (naš futon) svaki dan ispada po neki deo i vidi se da neće još dugo. Našli smo neku garažnu rasprodaju, gde devojka dosta povoljno prodaje kožni nameštaj godinu dana star (garancija važi još 9 godina). U pitanju je trosed, dvosed, fotelja, otoman, sto za kafu i 2 stočića. Superiška, samo se to sve nalazi na 2 lokacije. Tu dolazi Žare u pomoć sa kombijem. Čovek kada je došao ovde je znao šta ga čeka i odmah je kupio kombi :-) I tako smo ti mi krenuli prvo malo do Žareta na druženje, pa onda na ručak, pa onda na selidbu :). Vreme odvratno, u sred dana skoro mrak, vetar duva ko i obično...kad odjednom se prekine redovan prenos na radiju u kolima. Žare pomislio da mu radio riknuo, kad ono "This is a tornado warning...". E lepo, samo mi još i tornado treba :-) Uvek sam taj tornado gledao kao nešto na Discovery kanalu, daleko od nas....kad eto... Pošto su nabrojali mesta gde će da protrese, rekoh super.....neće on u grad, na šta me je Žare obavestio da je prošle godine prošišao preko jezera 100 metara od naše zgrade. U svakom slučaju, ovaj nas je obišao i raspalio negde na granici Illinois i Indijane, gde je porušio par kućica i neke prikolice...nije niko srećom stradao. Generalno, ne udara tornado u centar grada, ali kada izađeš na čistinu...bogami Illinois nije baš bezazlena država što se toga tiče. U svakom slučaju, nas je pogodila žešća kiša. Za ručak smo taj dan otišli u bosanski restoran na ćevape...ala smo se prebili :-) Restoran je lepo uređen u američkom stilu, međutim svi pričaju srpski i imaju čak i meni na srpskom. Porcije su ogromne i nije mnogo skupo. Peku domaći somun...ma milina. Generalno, ima više tih srpskih/bosanskih restorana, ali svega 2 su dobra...u ostale se ne preporučuje ići (čak znam i ljude koji su se otrovali).
Nakon dobre klope usledio je najteži deo posla....selidba. Otišli smo prvo do devojke da joj platimo i prebacimo fotelju i stočiće. Ovo nije toliko dugo trajalo, međutim tu se već moglo videti da ovo neće biti lak posao. Kiša je toliko napadala da je poplava svuda, pogotovo ispred naše zgrade gde treba sve to da istovarimo. Inače američke kući i manje zgrade imaju hodnike širine pola metra...ali bukvalno. Uglavnom postoji prednji i zadnji ulaz u stan...ne znaš koji je uži i gori. Zadnji ulaz navodno za to služi, jer se tu možeš lepo uparkirati u "back alley" (one male ulice između zgrada gde uvek ide dim iz betona i izgleda jezivo...i u realnosti tako izgleda :-) pogotovo kada pacovi iskaču iz kontejnera...doduše ovo iskustvo smo samo jednom imali ). Stepenice su drvene...ma haos...kada su u Americi već pravili sve veliko, šta im bi da ulaze naprave tako malim. I tako mi odosmo na tu drugu lokaciju i ubismo se dok utrpali nameštaj u kombi nismo. Jedva je stao, morali smo vaditi trosed, pa na njega dvosed u kocku, pa zajedno ugurati u kombi kako bi stalo. Na svu sreću, dok smo se vratili kući stala je kiša, pa je i poplava nestala. Lepo smo to sve istovarili i prešli na sledeću fazu....kako sada namestiti sobu :-) Nakon 800 varijanti koje smo pokušali na kraju smo našli neko relativno ok rešenje...a to je da se i sa troseda i sa fotelje može gledati tv (dvosed je izuzet, jer ako već dodje toliko gostiju da nam dvosed treba, pa nećemo majku mu tv gledati). U principu ona užasna peć nam je najviše smetala...i na kraju smo napravili neki koncept koji doduše najviše od sobe zauzima, ali je jedini normalan moguć raspored (u svim drugim kombinacijama samo je fotelja ili samo trosed bio usmeren ka tv-u). Eto....sada imamo naš prvi kožni nameštaj...nije loš start :-)
Bio nam je U2 sinoć par blokova od nas. Jeo sam svoje nokte, šta da kažem. Kada sam dolazio ovde baš sam mislio kako ću gledati preterane koncerte, a sada sam shvatio da ako stvarno želiš preterane koncerte....e onda je za to Exit festival, Beograd, Budimpešta, Bukurešt i sl. O da....verujte mi tako je. A evo i zašto: Na leto će biti zajednički koncert Elthon John i Billy Joel-a. Ja sam prvi dan prodavanja karata pokušao da uzmem kartu, ali najjeftinija je koštala 250$. Kada sam se kasnije raspitao, rekli su mi da se karte od 50$ rasprodaju u prvih 10 minuta...maximum. Tako sam ja ostao bez te poslastice...elthon john 2 bloka od mene...a ja ne mogu da gledam. U2 je juče boravio u Chicago u jednom poznatom klubu, na žurci zatvorenog tipa. Karte su delili na radiju...i to svega par (šansa da ih dobiješ je manja nego sedimca na lotou u srbiji). Naravno, započeće svoju novu turneju baš ovde u Chicago.....oduvek sam jako želeo da ih vidim. Juče je počela prodaja karata i najjeftinija je bila 333$...i to je bilo 3-4, pa onda ide 500$ i naviše...govorim o GA floor....kod nas zvani parter. E sada, da nisam u Chicago, nego da sam recimo stanovnik Hrvatske (gde će U2 takođe nastupiti), karte bih kupio za bar 10x manju cenu i ne bih morao da se bijem prvi dan prodaje za iste. Koliko god karte za koncerte bile skupe u Srbiji....ipak su u odnosu na Srpsku platu daleko jeftinije nego što su ovde u odnosu na američku platu. Gore sam naveo cene karata bez 1001 provizije koje bi došle nakon kupovine. Tako da...što se koncerata tiče, verujte mi Srbija je mnogo bolji užitak od Amerike. Jeste da ovde više njih dolazi, ali to je još gore....znaš da su tu, ali ne možeš da ideš..užas. Ovo se naravno odnosi na velike zvezde....za manje zvezde se uglavnom mogu i mesec dana unapred kupiti karte.
Slike novog nameštaja su ovde

8 comments:

Anonymous said...

Potvrdjen koncert U2 u Zagrebu u avgustu, mozda se ubace i Bg ili Sa, pa fino isplanirajte godisnji i uzivajte ovdje :)
Pozdrav!

p.s.
namjestaj je super!!!

stefica

Radovanovići said...

kriza u svetu a vi kozni namestaj...cccc...

svaka cast, super je!

Anonymous said...

Nisam bas ljubitelj koznog namjestaja, ali ovaj stvarno izgleda perverzno.. To bi kod nas kostalo nesto vise od 3000 Eura..
Zasto ga je ta zenska prodala skoro pa novog?

Nek je sa srecom i da vam dugo traje..
poz
Land

dreamerns said...

zato sto ima novog cimera sa jos vecim namestajem, pa joj je ovaj visak...ma prodavala je jos gomilu jakih stvari dosta povoljno. Htela je ona vise za ovaj namestaj, ali se Danica cenkala :-)

Leelana said...

sve sve, ali majstorova majica... :)))

Dragan Matic said...

Kako si uspela majicu odmah da nazoomiras? Inace cestitam na namestaju, super je :-)

Radovanovići said...

ala ste se uobrazili od kada imate kozni namestaj pa ste zaboravili na nas sto zeljno iscekujemo novosti iz USA :)

kaneolopa said...

Ma evo objavili smo :D nije da nismo