Thursday, May 28, 2009

Memorial Day / Dan Mladosti


Memorial day se ovde slavi u znak sećanja na sve američke pale borce od prvog svedskog rata pa na ovamo. Ovo je takodje i neradan dan, te smo resili da ga iskoristimo na najbolji moguci nacin... izelt. Secanje na pale američke borce i dan mladosti. Putevima boraca krenuli smo ka nacionalnom parku Starved Rock.
Čudan je sam dolazak do parka... ideš autoputem kroz ravnicu, ničega ni nalik na vidiku, dodješ do info štanda za nacionalni park, daju ti mapu i kreneš... kada ono sve od drveta stepenice... popločani putići... neverovatno. Ideš tako korz šumicu i dodješ do prelepih vodopada i stena. Putevi do vidikovaca su popločani, ovo su takođe i zaštićena staništa beloglavih orlova. Za razliku od njih, putevi do vodopada su bili mnogo interesantniji, ali i bltaviji. Malo je reči koje mogu da opišu tu prirodu. Posetili smo 2 vidikovca i dva vodopada... za ostalo nismo imali više vremena, jer je polako krenula da pada noć.
Ajmo sada malo zanimljivih cinjenica o ovome mestu, Sarved Rock je stanište indijanaca, a tragovi o tome vode čak i 8000 god. P.N.E., inače je pre toga tu bio glečer otale dolaze i lepe stene. Francuzi su rešili da sagrade tvrđavu i time označe da je to njihova teritorija, ali indijanci koji su ipak bili tu prvi su uspeli da isteraju francuze. Ovo je izuzetno značajno strateško mesto na reci Illinois. Tvrđava koja se tu nalazila je rane 1720 uspela da nestane, ostale su samo poneke stepenice. Prve mirovne poduhvate na ovoj teritoriji je sproveo popa La Salle. U to doba jedinica trgovine u ovome područiju je bila koža dabra. Od 18 kanjona na ovoj teritoriji mi smo posetili kao što sam ranije spomenula samo 2. Beloglavi orlovi su bili istrebljeni sa ovog staništa, ali su 1997 pokrenuli ponovno nastanjivanje i dobili zvanje nacionalnog parka, a samim tim i zaštitu države. Ovo mistično i magično mesto je stecište preko 20 različitih vrsta ptica. Pored prelepe prirode starved rock je poznat po mnogobrojnim bizarnim ubistvima. Brošure koje se dele na info štandu su zastarele i na njima i dalje piše da je guverner države Rod R. Blagojevich. ;)
Na povratku smo svratili u malo mestašce u kome je Abraham Linkoln održao svoj prvi govor, malko se islikali ručali i put pod noge, nazad kući. Magična priroda, svež vazduh i dobra šetnja su nam svima tako dobro došli da smo u povratku kući skoro svi bili totalno očarani i uspavani.
Slike slede ovde

No comments: