Monday, November 30, 2009

Gostionica Novaković




Znam, sve znam.... nema nas pa nas nema da napišemo po koji red. Evo šta se izdešavalo u zadnjih mesec dana, svaki vikend... postala nam je nekako tradicija da imamo nekoga u gostima, praktično smo usvojili Ognjena koji je tu svaki vikend da nam se pridruži u novim avanturama. Drugar koga smo upoznali preko foruma ZelenaLutrija nam je bio u gostima pre dve nedelje sa svojima, doleteo sa Floride na dva dana :D. Vikend posle toga su Danijela, Dejan, Vuk, Ognjen - naša standardna ekipa .... sa Nikolom išli na Festival svetala. Na povratku kuci su ulovili brazilske pice .... mnogo dobra stvar.... jako liče našim i tako vikend za vikendom.
Prošli četvrtak bio je Thanks Giving day - dan zahvalnosti, prethodne godine smo videli kako to treba da izgleda te smo se upustili u avanturu pripreme i ugošćavanja za ovaj dan. Mi kao pravi doseljenici u tradicionalnom američkom stilu smo spremali Ćurku, sve zajedno sa ruskom salatom, prelivom od brusnica, Gavy prelivom i pire krompirom. Za predjelo, već nekako tradicionalno moj Guacamole sa tortilja čipsom i pileće čorbica od bubaca i srca. Dezert tradicionalni sweet potato pie, komada tri (malko smo se preracunali oko kolicine) i Danijeline sovine oči i išleri. Tri dana pripreme, od same nabavke do potapanja ćurke, blanširanja povrća, da bi se sve završilo celodnevnim ždranjem i igranjem sony play station-a, gde nas je Vuk nadmašio :). Za ćurku smo pride uzeli i novi termometar da znamo tacno kada je gotova naravno Alton Brown-ovi recepti i tehnike su bile ono šta nas je osiguralo da pripremimo prelepi ručak / večeru. Samo pečenje ćurke je bio veći izazov jer nismo očekivali da nam neće stati ni u jednu tepsiju, pa čak ni onu najveću koju smo uzeli za nedaj bože. Tu je nastala improvizacija sa tepsiojom za picu i malo aluminijumske folije, sve u svemu ptica se ispekla dobro, jelo se još bolje a ostataka i za kere ima ;).
Taj dan nekako su svi u turama dolazili prvo Danijela, Dejan i Vuk, pa Srđan i na kraju Ivana i Žarko (Ogi samo si nam ti falio). Tako da se od ranoga jutra do kasne večeri stalno nešto jelo i grickalo :D Dan posle... čuveni crni petak, i meni je bio crni jer sam morala da radim smo jako malo kupovali.... ja sam uzela neki par gumenih čiymica sa vanzemaljcima.... a nikola nešto ponovo budži po kući pa je uzeo dva hard diska.... Danas očekujemo nove goste trebalo bi njih 5 da nam je tu na spavanju.... ja spremila musaku i čorbicu pa cemo da vidimo.
Juče je padao prvi sneg baš onako kao iz filmova veeeeelike pahulje ... ali se nije zadržao :(
Toliko od mene za sada aj uzdravlje!

Slike sa Ćurka dana su ovde

2 comments:

Amra said...

Sad vidim da je u medjuvremenu bilo jos jedno veliko Chicagu jednom :)
Veliki pozdrav!

meka said...

Al mi je ovo poznato. Da Ljilja nije odlučila da se uskoro porodi, verovatno bismo nastavili ždrati svakog vikenda nešto. Inače, Nemanja sjajno mesi. :D