Monday, June 6, 2011

Dolazi cirkus



Konačno da nađem za shodno da napišem nešto na ovom blogu. Moram priznati da iako život nije ništa manje uzbudljiv, ja već nekako gubim inspiraciju za pisanjem. Tek sam sada i primetio da naziv ovog bloga više ne odslikava stvarnost, jer smo se pre pola godine iselili iz Čikaga. Moraće i to da se menja :-)
Maj je bio veoma interesantan mesec. Uspeo sam nekako da nabavim kartu preko firme za Google IO, svega par dana pred konferenciju, kada sam izgubio već sve nade da ću ove godine ići. Za one koji ne znaju, to je godišnja konferencija koju Google pravi u San Francisku. Tu se predstavljaju sve nove tehnologije koje dolaze iz te kompanije. Osim toga, konferencija je poznata i po tome da Google bogato daruje učesnike. Ove godine su svi učesnici dobili Samsung tablet koji uskoro tek treba da izađe, Verizon 4G wifi hotspot (mali uređaj sa kojim imaš poprilično brz internet gde god da se nalaziš) i tri meseca besplatnu pretplatu, kao i Chrome OS laptop (ovo bi trebalo u junu kada izađe da dobijemo). Osim toga, bilo je još nekih poklončića koje su učesnici pojedinih sesija dobijali. Ja sam tako dobio Arduino i Android shield za android accessory kit (ovo već uguglajte ako vas interesuje šta je :)). Sve u svemu, mnogo lepi pokloni. Sama konferencija je bila odlična i ove godine je sve bilo u znaku robota. Kanda je to sledeći veliki bum. Gomila firmi sa najinteresantnijim proizvodima (razne vrste robota koji su tumarali po konferenciji, monocikl koji održava balans, google auto koji sam vozi, klavir koji sam svira, ma nema čega nije bilo). Na kraju prvog dana su nam priredili i odličnu žurku. Istovremeno sam saznao i da je Microsoft kupio Skype. Bukvalno dok sam čekao voz za San Francisko, dobio sam email iz firme. Oni koji me dobro znaju, već znaju kakva mi je bila prva reakcija :-)
I tako ja napisah ovo još pre mesec dana...a onda saznao da ponovo idem za Evropu... :-)
No, da nastavimo. Nakon Google IO usledila je još jedna divna manifestacija. U pitanju je Bay Area Maker Faire. Prošle godine sam pisao više o toj manifestaciji, kada sam je posetio u Detroitu. Ova je bila daleko veća. Tu bukvalno ne znam ni odakle bih krenuo opisivati, jednostavno je trebalo videti. Možda najzanimljivija stvar su bili ogromni Teslini kalemi, koji su podešeni tako da munjama bukvalno sviraju. Čitav spektatkl je bio oko toga. Uglavnom ubace neku osobu u faradejev kavez, koja pleše dok munje sevaju. Najinteresantnije je bio deo kada su u taj kavez uveli Mike Rowe (voditelj Dirt Jobs emisije na discovery kanalu) i Adam Savage (voditelj Mythbusters emsije na istom kanalu). No, bilo je tu raznih stvari iz oblasti robotike, elektronike, mehanike...ma čega god hoćeš. U isto vreme nam je bio u poseti Atila. Čovek je došao na konferenciju u San Francisko i eto lepe prilike da se nađemo :-)
Osim svega ovoga, život ide najnormalnijim tokom. Malo smo se opet ugojili (šta ćeš....tranzicija :-)), tako da opet gledamo da smršamo. Ovog puta reagujemo na vreme. Ja ponovo trčim redovno (mada mogao bih i češće). Kupio sam neke patike sa pet prstiju koje daju osećaj kao da trčiš bosonog. Družimo se puno u slobodno vreme. Vikendima uglavnom gledamo da nekud odemo, ili da organizujemo neko druženje. Polako treba opet da se aktiviram sa biciklom, pa možda da češće radim kombinaciju voz-bajs, umesto vožnje kolima. Danica i dalje traži posao. Situacija što se toga tiče nije ništa bolja nego u Čikagu. Čovek nekako ovde ima više nade, ali je rezultat isti :-( Ja imam previše stvari kojima bih se hteo baviti, ali nikako da sklopim vremena za sve to. Eh šta bih dao da sam ove igračke imao kao klinac ili student :-)
No, ko što napomenuh, u međuvremenu sam bio ponovo u Tallinn-u (Estonija). Nažalost, saznao sam u utorak da ću ići u subotu, pa je za svaku moguću kombinaciju bilo suviše kasno. Došao sam tamo baš kada je bio početak belih noći. E to je stvarno vredelo videti. Sunce zađe oko ponoći, a u pola tri se već razdanjuje. Moram priznati da mi je sam grad ipak bio lepši u zimu, nekako je romantičniji. No i leto ima svoje prednosti, pa je gomila ljudi na ulicama, otvorene bašte. Mnogo podseća na Novi Sad. Imao sam priliku i da letim iz San Franciska novim Airbusovim avionom A380. Ala je to veliko čudovište :-) U povratku sam imao presedanje 7 sati u Minhenu, pa sam otišao malko da vidim grad. Iako sam potrefio neku manifestaciju tamo, padala je stalno kiša...a ja bez kišobrana :-) No, uspeo sam pogledati centar grada, pojesti kobasice i popiti pivo u čuvenom Hofbrauhaus.
Mi polako već planiramo dolazak za Srbiju na jesen :-) Taman na tri godine otkada smo došli. Već je toliko proletelo. Da čovek ne poveruje. No, mnogo toga se za te tri godine promenilo.

Evo malo slika ovde, ovde i ovde, a bogami i ovde