Tuesday, November 11, 2008

A sada malo...Kanada

Pozdrav svima iz Ottawa-e. Eto mene ovde malo na poslovnom putu od 2 nedelje :-) Nažalost, još nisam stigao da vidim sam grad, jer se posao nalazi u predgrađu u nekom velikom tehnološkom parku (Kanata), koji smatraju za silikonsku dolinu Kanade. Pošto nas je doputovalo troje iz USA, radi troškova nisu nas smestili u hotel koji se nalazi u parku (koji je inače dosta nabudžen), nego smo dobili neke apartmane u gradu. Prednost je što smo u gradu i što smo dobili kola, mana je što treba putovati dosta na posao. E sada, ostatak ekipe ide u petak kući, tako da će mene iduće nedelje vozikati kolege. Ovo bi bila idealna kombinacija da ja imam vozačku dozvolu, jer bi tada imao svoja kola ovde i vozikao se za vikend gde hoću. Ispala je čitava komplikacija oko toga, ali su našli neko rešenje. Još jedna situacija u kojoj sam osećao da sam invalid jer nemam vozačku. Inače mesto gde radim je jako lepo (danas sam video veliku crnu vevericu sa debelim velikim repom). Lepo je bilo i upoznati ljude sa kojima sarađujem od kraja marta od kada sam počeo da radim u counterpath-u. Nažalost i ovde me je dočekalo 60% praznog prostora jer su bila velika otpuštanja iste one nedelje kada i u Chicago-u. Danas sam ručao u Libanskom restoranu (sada će Danica da me ubije). Jeo sam neko jelo čije sam ime momentalno zaboravio, ali je bilo dobro...a porcija tolika da sam fino zamolio da mi pola toga upakuju da imam sutra za ručak :) Inače, ovde se to po restoranima radi...i to nije nikakva sramota. Čak imaju i lepe stiroporne kutije za to.
Apartman u kojem se nalazim ima oooogroman bracni krevet (konačno spavam na krevetu :)), dvosed na razvlačenje, sto i stolice, pisaći sto, tv, kuhinju sa mikrotalasnom, tosterom, grejačem vode, kafematom...ma sto čuda i veeliko kupatilo. Ovo su kao neki executive suites.
Nisam spomenuo kako sam prošao na aerodromu. Dođem ti ja lepo na O Hare i pogubim se totalno. Svi se prijavljuju na neke automate, ali moj kod tu ne važi. Odem, čekam red, dođem do šaltera, crnkinja me pošalje na šalter pored. Stanem tamo, ispred mene jedna osoba, kada je završila ovaj sa šaltera me napadne kako sam ja preskočio red. "Jel ti neko rekao da staneš tu?"...rekoh jeste i pokažem na crnkinju, ovaj nju zove...ona naravno poriče...ok..vidim ima neki poseban red za taj šalter. Kada sam stigao na red (opet kod tog tipa), ovaj krene kako jugoslovenski pasoš a srbija...tu krene standardna procedura objašnjavanja i osećaj kao iz filma Terminal. Onda dođem na drugi red. Tu ti jedna tipična amerikanka pregledava kartu i isprave i ideš na izuvanje i kontrolu. Kada sam stigao ja na red, pogleda mi pasoš i mene i kaže mi da sam ja odabran slučajnim postupkom za dodatni pretres. Generalno, uzme ti kartu i odnese nekom liku i dobijes je nazad kada završe sa pretresom. Nije ništa naročito...malo te ispipaju u posebnoj kabini (ali ti prvo saopšte da si odabran...ko da si dobio milion dolara na lutriji), malo te ispitaju i to je to. Rekoh...ok. Slučajno sam odabran...hahaha :)
U Kanadi nisam imao nekih problema (gde sam inače očekivao probleme, jer još nemam zelenu kartu). Carinik mi uzeo papir koji sam dobio od firme, pitao me šta ću tačno raditi u kanadi...nakon 10 sekundi mog objašnjavanja mi je rekao ...prolazi :).
Nažalost, ništa od slika večeras, jer sam zaboravio foto aparat u kolima...tako da...sutra.
  • Iz USA se moze izaci i pre dobijanja zelene karte (tj. dok si na onoj zameni)
  • Ako imas zelenu kartu, ne treba ti viza za Kanadu i Meksiko :-).

No comments: