Wednesday, October 22, 2008

Chicago - sedmi dan - prva nedelja ode...

Prođe i prva nedelja u Americi. Bolje rečeno...prolete...
Prvobitne strasti su se malo stišale...život se polako vraća u normalu, ako se to tako može nazvati (šema: posao-kuća-šetnja-spavanje). Vreme je možda da se malo sumira ovo što smo do sada doživeli i prikažu neke pozitivne/negativne stvari. Nameštaja još nema...a kada će...ne znamo :) Krenuo bih prvo o opisu ljudi koje svakodnevno srećem u zgradi, na putu do posla i sl. Neko moje prvo zapažanje samih amerikanaca i njihovog stila života. Kao prvo, žene....nije da ste naše, nego što ste najlepše (ok...i Šveđanke su lepe...pitajte kuma ako ne verujete :)) Osim onih preteranih devojaka koje je Danica videla u firmi gde je konkurisala (koje ja nisam video), jedinu preteranu ribu koju sam ovde video...bila je tip....tj...trandža :) Šalim se (ustvari i ne baš....bila je napucana riba iz daleka, ali kada se približio/la, jbg...uplašili smo se). Ok...ima slatkih devojaka, ali nisam još do sada video nijednu za koju bih rekao...woow. Tipovi su inače skroz druga priča. Gomila preterano napucanih fit tipova na sve strane. Ovo je definitivno raj za Danicu :). Ok dosta o ovome u braku smo :) Eh...a moda...e to tek treba videti. Ovde je moda da ribe nose ogromne crne naočare za sunce stalno....ali stalno (jutro, dan, noć). To je onaj tip naočara koji se može videti u filmovima da žena strpa kada ima modricu na oku ili se previše napila prethodno veče. I naravno, za kraj....svi nose iPod ili ekvivalent (ali obavezno od Apple-a). Takođe je interesantno da svi vugle neku kafu ili sok. Neki kupuju starbucks i sl...a neki imaju metalni termos. Stil života je...bacanje para. Ali majke mi....čak su mi i Ameri to rekli "Ahh...they are Americans, they like to through there money away". Znači iako ima kafe na poslu (za dž.) koja je od starbucks-a, on će ipak otići u starbucks da pukne 3$ za istu kafu :) Šalu na stranu, ali čini mi se da dosta slabo misle o dolaru, za ralzliku od evropljana. Takođe još jednu stvar nisam prokljuvio...a odakle im toliko para? Kanda su svi u konstantnom kreditu...ali i to je stil života ovde. U svakom slučaju...ne deluje mi teško uklopiti se :)
Ok....ajde da malo sumiramo i stavimo šta nam se ovde sviđa:
Kraj u kojem živimo je predivan. Divan je za šetnju i danju i noću. Iako je Čikago izuzetno urbana sredina, ovde se osećam kao u nekom idiličnom omanjem gradiću (danas smo se igrali sa malim zekom koji je bio na travici ispred zgrade...šta dalje reći). Oduvek sam mislio da je ovo jedan veliki...ogromni prljav grad (nekako mi je poređenje uvek išlo sa Beogradom), ali prevario sam se. Daleko je čistiji od Novog Sada (barem centar i ovaj deo gde mi živimo). Ok...ima opasnih delova i sl...ali...ko je ikada u Novom Sadu onako turistički išao u Bangladeš? Mislim...koji ćeš tamo? Ja u životu nisam bio tamo iako ceo život živim u Novom Sadu...e tako i ovde sa tim delovima. Količina prodavnica i ostalog (samo u našem kvartu) je neopisiva. Tek kada sam ovo video shvatio sam da pojma nisam imao šta znači reč "potrošačko društvo". Kako bih pokušao (samo pokušao) preneti sliku...recimo da u našoj okolini od 200-300 metara ima (bez preterivanja) npr. 30 pekara, 50 restorana (od brze kuhinje, do pravih...od toga bar 6 japanskih, 3-4 meksička, kojekakvi burgeri, indijska, kineska, tajlandska, skampi, ovako-onako...specijalizovani za supe...ma nema kraja), 2 robne kuće, 20 prodavnica (veličine naših većih diskonta...neke rade 24h), pa onda prodavnice garderobe, nameštaja...ma ne mogu ni opisati. Recimo da ima 3 (koliko sam ja video) samo prodavnice kostima. Jedna od njih je baš ogromna (ej makice...imaju maske Slipknot-a :)). Prodavnica kompjutera BestBuy koja je veličine Merkatora (samousluge, ne cele robne kuće), bong shop...ma ljudi...ne mogu se svega ni setiti...svaki dan bar tri puta prođem jednom ulicom i svaki put se zabezeknem (otkud ova radnja ovde, nisam ranije primetio) i sl. Pa onda kafeterije, jumba juice, dunkin donuts...ma daj...ne vredi. Svi voze (za nas) dobra kola...ali to je već opšte poznata priča, u to ne vredi ni zalaziti.
Šta je negativno? Hmm...nema kineskih radnji..ili ih mi bar nismo videli. Ima stvari na popustu koje su kod nas skupe (npr garderoba), a ovde možeš naći za male pare, međutim....stvari na koje smo navikli da su jeftine, su ovde užasno skupe. To su upravo te stvari koje mi kupujemo po kineskim radnjama i koje nama u ovom trenutku najviše trebaju. Recimo da im je jedna bezvezna šolja na rasprodaji 5$. Sve te sitne gluposti se kreću preko 20,30, pa bogami i do 100$. Mali jastuk, 15$..set noževa sa stalkom 200-300$. Mi još nismo uzeli ni plastičnu kantu za đubre, jer mi treba vremena da se osvestim, da ću za to morati 20-30$ da dam. Onda recimo, da kupiš perecu ili kafu za poneti, moraš da izdvojiš najmanje 3$. Za dve takve kafe ti možeš u restoranu pored da jedeš...gde je tu logika nije mi jasno. Ne želim ništa da preudiciram, videćemo kroz par meseci kada oboje (daj bože) budemo radili i kupili stvari za normalan život...onda ćemo tek da vidimo kakav je standard...do tada...

Mi smo ovde tek nedelju dana i ovo su neki prvi utisci sumirani. Baš me interesuje kako ćemo razmišljati kroz par meseci, jer sam već osetio neke promene u nama u odnosu na onaj prvi šok.

Savet za danas :)

- U svakoj od većih prodavnica (Jewels, CVS i sl) postoje kartice za popust (kao, član si kluba kupaca i sl). Ove kartice su (uglavnom) besplatne i obavezno ih uzimajte. Za njih nije potrebna (verovali ili ne) kreditna kartica ili ssn. Dele ih samo tako. To je način kako da te veliki brat posmatra (da prate šta kupuješ, čak i kada kešom plaćaš). Mene lično za to zabole, koristim google, tako da već sigurno sve znaju o meni. Generalno, popusti su ponekad jaaako velik...minimum ćeš 10% uštedeti, a na neke stvari možeš i 60-70%.


Mala digresija na ovo. Nismo imali karticu i kupovali smo 2 limenke nekog zelenog čaja (jedan je koštao 99 centi bez poreza). Žena nas na kasi: pita da li imamo karticu? mi kažemo ne...ali hoćemo da apliciramo, i ona nam odmah naplati sa popustom. Cena je bila za obe limenke (sa uračunatim porezom) 1.33$, umesto ~2.20$.

4 comments:

Mina said...

pa ti vrapca.. hocu i ja malo kod vas ;)) da vidim sveta ;)) inace, bas me je zacudilo to za cene soljica i takvih gluposti, bome ni ja ne bih kupila kantu za smece, jbte pa malo bogatstvo das za garbage .. cudni ti ameri..skroz naskroz su neprakticni :) pozzdravljamo vas!!

Mina said...

btw.Danice drzimo ti palceve!! kiss!!

kaneolopa said...

Hvala ... Trebace :D Danas sam konkurisala josh na nekoliko mesta pa ce nesto da bude :Dprootkop

Dragan Matic said...

Zabranjeno je piti na ulici? Jel samo alkohol ili sve? Koliku ti kaznu naplate za to?