Sunday, October 19, 2008

Chicago - treci dan

Ufff.....današnji dan je baš bio iscrpljujuć, prepešačili smo bar 20 km.
Bili smo malo u razgledanju Chicaga. Došao sam na neku ideju da ovde uvek zapišem neke misli, tj savete koje nisam znao kada sam dolazio ovde, a kasnije bi se to moglo negde sumirati, kao što je ovaj:
- U Americi uvek naručujte malu ili srednju porciju, jer su porcije ogromne

Primer ovome možete videti na slikama kako u starbucks-u izgleda najmanja kafa. Sve je tako, gde god da krenes imas malu, srednju i veliku porciju....ovo zadnje izbegavaj. Moram priznati da nikada nisam video toliko puno express restorana i u svakom stalno ima nekoga. Ameri očigledno puno jedu po tim restoranima, a često ih viđam na ulicama sa kojekakvim 1/2 litre kafama, 1l sokovima i sl. Nakon dugotrajne šetnje i razgledanja loop-a i Chicago skyline-a (koji je stvarno predivan), odlučismo da se vratimo kući, kad ono....rekonstrukcija L-a......ne radi voz. E ovde im svaka čast na organizaciji. Došli smo do zatvorene stanice, gde je stajao neki lik i preusmeravao ljude na koju stanicu da idu u zavisnosti od voza koji trebaju da čekaju (i naravno, svakom se ljubazno izvinuo što su radovi u toku). Potom se na svakom ćošku na putu do druge stanice nalazio znak koji usmerava ljude na tu stanicu. Stvarno su odlično organizovani.
Na povratku kući upoznali smo jednog lika iz Sarajeva. Nešto se Danica i ja dogovaramo u radnji, a čovek iza nas kaže "gde ste zemljaci :)". U svakom slučaju, razmenili smo telefone da se čujemo itd. Rekao je ako treba neka pomoć da se javimo. Čovek radi na održavanju u zgradi, pa rekoh ako neko se seli i prodaje nameštaj da nam javi. Nedavno je neki lik dao sofu od 2000$ u dobrotvorne svrhe jer nije znao šta će sa njom.....imam osećaj da u ovoj Americi uvek omašimo vreme....i to za samo dan-dva.
Kad smo se vratili kući, odlucili smo malo da izađemo i osetimo subotnju groznicu u Lincoln park-u :) Ono što mi se ovde nije svidelo je to da očigledno svi ameri prate prokleti sport (pogotovo Baseball). Svi pub-ovi imaju ogromne plasma televizore koji prenose utakmice. Prvi u koji smo ušli je podsećao na naše kladionice, jer je imao bar 20 televizora. Tu su konobarice bile obučene u cheer leaders-ice, a izbacivači u igrače...ma sve je bilo u sportskom nekom fazonu. Masa dosta mrtva...i...nije mi se baš dopalo. Drugi pub je bio više irskog karaktera, ali nije imao neki provod. Treći je bio dosta dobar. Sav je u halloween fazonu, ima dosta mase različite rase i nacionalnosti, samo jedan ili dva TV-a i delovao je mnogo življi. Sva tri pub-a su na slikama :)
mali savet za pub-ove:

- Većina PUB-ova traži ID kako bi utvrdio da li imaš dovoljno godina da uđeš. I ako imaš 40-50 godina i dalje će ti to tražiti. Ovde je pasoš validan umesto ID-a (čak ga više i cene, jer se ID da falisfikovati). Znači, ako izlaziš u grad, a nemaš još ID nosi pasoš sa sobom.

Posle toga smo otišli kući...i spavanjac
Slike od ovog dana možete videti ovde

Još malo stvari koje mi padaju na pamet, a možda nekom posluže:

- WC šolja u Americi je puna vode, tek kada povučeš ručicu, voda se slije, spere i šolja se napuni ponovo (tako da ne mislite da je neki kvar i sl.)

- Transformatore za struju (sa evropskog na američki) potražite u radnjama sa foto opremom (kompjuterske i sl. radnje tipa BestBuy nemaju to, samo sa američkog na evropsko).

- 2/$5 na ceni znači 2 za 5 dolara, tj. cena je 2.5$

- Sve cene su izražene bez poreza, na tu cenu treba dodati porez koji varira u zavisnosti od grada/države.

- Za neke stvari se u prodavnicama možete cenkati (npr. kada kupujete veće stvari, nameštaj, kola i sl...prodavac vam može dati veći popust i sl.).

1 comment:

Leelana said...

Jujuju, koje su ovo razdaljine, dimenzije, odnosi, proporcije... I onda neko jos neko nekad kaze da velicina nije bitna :P